Dollar

Amerikansk dollar, många gånger endast kallad dollar eller USA-dollar (USD), är USA:s officiella valuta. Dollarn består av 100 cent och representeras av symbolen $ eller US$ för att den inte ska förväxlas med andra dollarbaserade valutor.

Den amerikanska dollarn är den mest använda valutan i hela världen och används utöver i USA som en officiell valuta i många andra länder. Många länder använder den amerikanska dollarn som en inofficiell valuta tillsammans med sin egen.

  • Den amerikanska dollarn förkortas USD.
  • $ är den symbol som används för att representera den amerikanska dollarn.
  • Sedan maj 2015 ligger dollarn mellan 8 och 9 SEK.
  • Värdet på dollarn baserades fram till 1976 av värdet på guld.

Den amerikanska dollarns historia

De amerikanska dollarmynten utgavs för första gången 1792. Dessa mynt påminde om den spanska dollarn som fanns i Peru och Mexiko.

De spanska mynten, de mexikanska pesos och amerikanska mynten handlades vid denna tid samtidigt i USA. Efter myntlagen 1857 blev inte längre den spanska dollarn eller den mexikanska peson längre lagliga. Myntlagen specificerade också att en dollar i valuta skulle vara lika med 371 och 416 silverkorn och en “eagle” (US$10) på mellan 247 och 270 guldkorn.

De första amerikanska dollarsedlarna trycktes för att finansiera inbördeskriget 1861. Sedlarna blev kända som “greenbacks” på grund av deras gröna färg.

Den amerikanska dollarn etablerades först som en världslig valuta i 1944, varav den blev den mest dominerande valutan i världen.

Amerikanska dollarmynt och sedlar

Det finns för närvarande fem olika valörer av den amerikanska dollarns mynt, som kallas följande:

1 cent = Penny. Har ett porträtt av Abraham Lincoln på framsidan. Färg: koppar.
5 cents = Nickel. Har ett porträtt av Thomas Jeffersson på framsidan. Färg: silver.
10 cents = Dime. Har ett porträtt av Franklin D. Roosevelt på framsidan. Färg: silver.
25 cents = Quarter. Har ett porträtt av George Washington på framsidan. Färg: silver.
50 cents = Half dollar. Har ett porträtt av John F. Kennedy på framsidan. Färg: silver.

När det gäller sedlar finns det sju valörer:

1 dollar. Har ett porträtt av George Washington på framsidan. Kallas många gånger för “one buck”.
2 dollar. Har ett porträtt av Thomas Jefferson på framsidan.
5 dollar. Har ett porträtt av Abraham Lincoln på framsidan.
10 dollar. Har ett porträtt av Alexander Hamilton på framsidan.
20 dollar. Har ett porträtt av Ulysses S. Grant på framsidan.
100 dollar. Har ett porträtt av Benjamin Franklin på framsidan.

Den amerikanska dollarns relation till guld

Den amerikanska dollarn har alltid haft ett speciellt förhållande till guld. När regeringen slutade omvandla sedlar till guld i 1933 krävdes det att guld gavs till den federala regeringen till ett pris på $20,67 troy ounce. Priset tilläts stiga till $35 dollar i januari 1934. Dollarn beräknades baserat på sitt guldinnehåll och fick endast användas för internationella transaktioner. Under 1960-talet blev detta dock svårt att upprätthålla.

1968 upphävde man kravet på att beräkna sedlar baserat på dess guldinnehåll. USA meddelade 1971 att de inte är längre skulle konvertera dollar till växelkursen med guld. Åren därefter, 1972 och 1973, var dollarn helt devalverad mot guld.

1976 hade guld längre inte någon koppling med den amerikanska dollarn.

Valutamarknader bestämmer den amerikanska dollarns växelkursutveckling

Efter att den amerikanska dollarns värde slutade bestämmas efter värdet på guld har dess växelkursutveckling styrts av handel på valutamarknader. Deltagare på dessa marknader tenderar att använda en mängd olika faktorer för att avgöra vilka positioner de ska ta, inklusive ländernas relativa ekonomiska styrka, räntor och andra makroekonomiska faktorer.

Några gånger ingriper centralbanker på valutamarknaderna för att motverka volatilitet. Sådana ingrepp är dock numera relativt sällsynt på de flesta frimarknadsländer.

Det finns ingen direkt mekanism för att fastställa värdet på den amerikanska dollarn. Även om centralbanksinterventioner på valutamarknader förekommer ibland, förställer inte den amerikanska regeringen värdet på dollarn.

Den amerikanska dollarns internationella roll

Den amerikanska dollarn är den valuta som används mest i hela världen. 2019 genomfördes en undersökning av Bank of International Settlements, varav de kom fam till att den amerikanska dollarn upptog 88% (av 200%) av alla valutaaffärer världen över. Som tvåa på listan kom euron, med 32% av alla transaktioner.

Som ett resultat har den amerikanska dollarn fått ett eget index, kallat USDX, som är ett värdeindex som jämförs med sex andra valutor; euron, den japanska yenen, det brittiska pundet, den schweiziska francen, den svenska kronan och den kanadensiska dollarn.

Förutom att vara USA:s officiella valuta är den amerikanska dollarn även den officiella valutan i många amerikanska territorier som Puerto Rico, Guam och de amerikanska Jungfruöarna.

Det pågår dock en kontinuerlig diskussion om huruvida den amerikanska dollarns internationella roll blir mindre viktig med tiden. Eurons prisstigning och Kinas ökande närvaro i den globala ekonomin sägs vara bidragande faktorer. Trots detta accepteras USD fortfarande som en valuta i många länder där USD inte är den officiella valutan.

Roliga fakta om den amerikanska dollarn

  • Napoleon III försökte fastställa en fast växelkurs mellan francen och dollarn 1867, men misslyckades.
  • 1-dollarsedlar står för 45% av alla producerade pengar.
  • Amerikanska cent kallades för “Silly Head” 1839 då de tyckte att bilden av Frihetsgudinnan var löjlig.
  • Gamla dollarsedlar strimlas och säljs till företag som återvinner dem till byggmaterial.